Znajdź laboratorium wykonujące badanie kalprotektyny
Znajdź laboratorium














Znaczenie diety w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NZJ) charakteryzują się występowaniem przewlekłych stanów zapalnych głównie w obrębie jelit, ale zapalenie może dotyczyć całej długości przewodu pokarmowego (od jamy ustnej do odbytu). W związku z tym, że jest on odpowiedzialny za wchłanianie składników odżywczych, rozwój stanu zapalnego może znacznie zaburzyć ten proces. Dlatego też u osób z NZJ często obserwuje się niedobory masy ciała oraz zbyt niski poziom witamin i składników mineralnych w organizmie.

Niedobory pokarmowe w WZJG i ChLC

U pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG) do niedoborów pokarmowych i niedożywienia dochodzi rzadziej, ponieważ u nich zmiany zapalne występują w jelicie grubym, odpowiedzialnym jedynie za wchłanianie wody i soli mineralnych. Inaczej jest w przypadku pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna (ChLC), u których stan zapalny dotyczy także jelita cienkiego, zmniejszając tym samym powierzchnię wchłaniania odżywczych składników pokarmowych, co prowadzi do poważnych niedoborów. W związku z tym właściwa dieta w przebiegu NZJ ma szczególne znaczenie.

Znaczenie diety w przebiegu NZJ

Właściwa dieta w NZJ wpływa na:

  • przebieg nieswoistych chorób zapalnych jelit, łagodząc objawy,
  • przebieg leczenia,
  • przyśpieszenie procesu przejścia z fazy zaostrzenia do fazy remisji,
  • długość okresów remisji,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia pozajelitowych objawów choroby.

Należy jednak pamiętać, że nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla pacjentów z NZJ, a zalecenia dietetyczne różnią się w zależności od fazy choroby. Chorzy, oprócz przestrzegania pewnych uniwersalnych zasad żywieniowych, powinni przede wszystkim dokładnie obserwować reakcję swojego organizmu na konkretne składniki pokarmowe.

alergiczne.info boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info antyneuronalne.pl