Nieswoiste choroby zapalne jelit (NZJ) charakteryzują się występowaniem przewlekłych stanów zapalnych głównie w obrębie jelit, ale zapalenie może dotyczyć całej długości przewodu pokarmowego (od jamy ustnej do odbytu). W związku z tym, że jest on odpowiedzialny za wchłanianie składników odżywczych, rozwój stanu zapalnego może znacznie zaburzyć ten proces. Dlatego też u osób z NZJ często obserwuje się niedobory masy ciała oraz zbyt niski poziom witamin i składników mineralnych w organizmie.
U pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG) do niedoborów pokarmowych i niedożywienia dochodzi rzadziej, ponieważ u nich zmiany zapalne występują w jelicie grubym, odpowiedzialnym jedynie za wchłanianie wody i soli mineralnych. Inaczej jest w przypadku pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna (ChLC), u których stan zapalny dotyczy także jelita cienkiego, zmniejszając tym samym powierzchnię wchłaniania odżywczych składników pokarmowych, co prowadzi do poważnych niedoborów. W związku z tym właściwa dieta w przebiegu NZJ ma szczególne znaczenie.
Właściwa dieta w NZJ wpływa na:
Należy jednak pamiętać, że nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla pacjentów z NZJ, a zalecenia dietetyczne różnią się w zależności od fazy choroby. Chorzy, oprócz przestrzegania pewnych uniwersalnych zasad żywieniowych, powinni przede wszystkim dokładnie obserwować reakcję swojego organizmu na konkretne składniki pokarmowe.
[…] Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit ma szczególne znaczenie. Pacjenci z NZJ często cierpią z powodu niedożywienia oraz niedoboru witamin i składników mineralnych. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych pozwala na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej i łagodzenie objawów choroby. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat znaczenia diety w NZJ, kliknij tutaj. […]
[…] – poprawę stanu odżywienia poprzez właściwą ilość składników odżywczych w diecie, […]