Znajdź laboratorium wykonujące badanie kalprotektyny
Znajdź laboratorium














Żywienie w NZJ – wskazówki dietetyczne w pigułce

Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit ma szczególne znaczenie. Pacjenci z NZJ często cierpią z powodu niedożywienia oraz niedoboru witamin i składników mineralnych. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych pozwala na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej i łagodzenie objawów choroby. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat znaczenia diety w NZJ, kliknij tutaj.

Sposób przygotowywania posiłków

Zalecanym sposobem przygotowywania posiłków dla osób z NZJ jest gotowanie na parze. Ta metoda przyrządzania potraw pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych w pożywieniu. Pokarmy można także:

  • przecierać, miksować lub rozdrabniać,
  • piec w piekarniku w folii aluminiowej lub papierze do pieczenia,
  • spulchniać (np. poprzez dodanie namoczonej bułki),
  • wzbogacać tłuszczem, jednak dopiero po przygotowaniu potrawy.

Niezalecanymi sposobami przyrządzania posiłków są:

  • smażenie,
  • pieczenie tradycyjne,
  • odgrzewanie,
  • odsmażanie,
  • dodawanie zasmażek.

Produkty, których należy unikać

Pacjenci chorujący na NZJ powinni unikać następujących rodzajów produktów:

  • produkty gazotwórcze i wzdymające (np. napoje gazowane, piwo, brokuły, nasiona roślin strączkowych, czereśnie, śliwki, ciemne pieczywo, słodycze),
  • produkty przyśpieszające perystaltykę jelit i działające rozwalniająco (np. nadmiar kawy, potrawy pikantne, buraki, owoce suszone, produkty bogate w błonnik),
  • produkty hamujące perystaltykę jelit (np. banany, biały ryż, gotowane jabłka),
  • produkty zawierające laktozę lub fruktozę, powodujące nadmierną fermentację w jelitach (np. mleko, słodkie owoce, miód).

Do artykułów, które chorzy na WZJG czy ChLC powinni bezwzględnie wyeliminować z diety, należą: cola, chipsy, fast foody oraz przyprawy i produkty z dodatkiem glutaminianu sodu. Zabronione jest także spożywanie ciężko strawnych tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, słonina czy boczek.

 Dodatkowe wskazówki dietetyczne

Chorzy na NZJ, podobnie jak osoby zdrowe, powinni pamiętać o wypijaniu od 1,5 do 2 litrów płynów dziennie. Jest to szczególnie ważne przy nasileniu biegunek w przebiegu NZJ i pozwala zapobiec odwodnieniu. Istotne jest także regularne jedzenie – zgodnie z zasadą „często, a mało”, czyli 5–6 małych posiłków dziennie. Osoby cierpiące na nieswoiste choroby zapalne jelit powinny mieć w swym jadłospisie produkty białkowe, takie jak chude mięso i wędliny, jaja oraz tłuste gatunki ryb morskich.

Należy pamiętać, że każdy pacjent z NZJ inaczej reaguje na różne metody przygotowywania potraw oraz rodzaje pokarmów, dlatego też chorzy powinni ustalić odpowiedni dla siebie sposób odżywiania poprzez obserwację własnego organizmu.

Opracowano na podstawie:

1. Grochowska U., Albrecht P., Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelit.
2. Korab T., Konturek A., Dieta w nieswoistych zapaleniach jelit.

alergiczne.info boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info antyneuronalne.pl