Znajdź laboratorium wykonujące badanie kalprotektyny
Znajdź laboratorium














Leczenie żywieniowe w okresie zaostrzenia nieswoistych chorób zapalnych jelit

Zarówno choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) stanowią w krajach rozwiniętych poważny problem zdrowotny. Niedożywienie pacjentów wpływa negatywnie na przebieg choroby, sprzyja powstawaniu powikłań pooperacyjnych, a nawet może zwiększyć śmiertelność. W związku z tym właściwy dobór leczenia żywieniowego ma kluczowe znaczenie w utrzymaniu stanu odżywienia chorego na odpowiednim poziomie..

Zaostrzenie choroby

W okresie zaostrzenia choroby u pacjentów często rozwija się niedożywienie białkowo–energetyczne typu marasmus.  Problem ten może dotyczyć nawet 85% hospitalizowanych osób i może wynikać z patomechanizmu choroby, która prowadzi do zmniejszonego wchłaniania i większej utraty składników odżywczych przez przewód pokarmowy objęty stanem zapalnym. Toczący się proces zapalny wywołuje także zwiększone tempo przemian energetycznych. Niedożywienie może być też spowodowane ogólnym zmniejszonym spożyciem pokarmów przez pacjentów. U chorych można często zaobserwować spadek beztłuszczowej masy ciała oraz zaburzenia funkcji tkanki mięśniowej.

Dietoterapia w okresach zaostrzenia choroby

Zgodnie z klinicznymi standardami wydanymi przez ESPEN u pacjentów niedożywionych zaleca się zastosowanie żywienia dojelitowego (ang. enteral nutrition, EN) pod postacią suplementacji doustnej lub żywienia przez zgłębnik. Zalecenia te stosuje się głównie w przypadku ostrej fazy choroby oraz u dorosłych pacjentów bez poprawy po wdrożeniu terapii farmakologicznej. Zastosowanie żywienia enteralnego jest niemożliwe w przypadku osób, które cierpią z powodu zespołu jelita krótkiego, niedrożności jelit lub przetok. W takich sytuacjach należy zastosować żywienie pozajelitowe.

W zależności od nasilenia symptomów choroby zaleca się wyeliminowanie z diety produktów spożywczych bogatych we fruktozę, laktozę, sorbitol oraz włókna kolagenowe. Podczas niewielkiego stopnia zaostrzenia objawów doradza się spożywanie posiłków o zmniejszonej objętości, ale w krótszych odstępach czasowych. Dania powinny zawierać pełnowartościowe białko, które wchodzi w skład takich produktów jak mięso, ryby i przetwory mleczne. Surowe warzywa i owoce należy zastąpić produktami gotowanymi i rozdrobnionymi. Należy pamiętać o ograniczeniu spożycia tłuszczów, które zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe na korzyść tłuszczów średniołańcuchowych. Jeśli stan zdrowia pacjenta ulega poprawieniu, zaleca się stopniowe rozszerzanie diety i jednoczesną obserwację reakcji organizmu na wprowadzane produkty.

Co dalej?

Leczenie farmakologiczne nie zawsze przynosi pożądany efekt w postaci poprawy stanu zdrowia, dlatego równolegle z nim powinno być prowadzone leczenie dietetyczne. Interwencja żywieniowa w okresach zaostrzenia nieswoistych chorób zapalnych jelit ma na celu spowodowanie remisji choroby, poprawę jakości życia i polepszenie stanu odżywienia pacjentów. Należy pamiętać, że właściwe postępowanie dietetyczne wiążę się nierozerwalnie z odpowiednią edukacją żywieniową i zwróceniem uwagi chorych na konieczność zmiany diety w zależności od fazy choroby.

Zobacz także: Leczenie żywieniowe w okresie remisji NZChJ

Źródła

  1. Żywienie w okresie remisji choroby, [on-line:] https://j-elita.org.pl/dieta/zywienie-w-okresie-remisji-choroby/ [dostęp: 26.09.2018 r.]
  2. Włochal M., Grzymisławski M., Nowe trendy leczenia żywieniowego w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2016; 6(2): 149–158.

Chciałbyś wiedzieć więcej na temat badania poziomu kalprotektyny w kale?


Zapoznaj się z najważniejszymi informacjami na temat zastosowania tego badania.

alergiczne.info boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info antyneuronalne.pl