Znajdź laboratorium wykonujące badanie kalprotektyny
Znajdź laboratorium














O czym świadczy wygląd stolca?

Kał, zwany również stolcem lub potocznie kupą, składa się z odpadowych produktów trawienia, które są naturalnie wydalane z organizmu. Może zawierać niestrawione resztki pokarmowe, śluz, bakterie czy nabłonek jelita.

Czasami stolec może różnić się kolorem, konsystencją, wielkością czy zapachem. Jednorazowe różnice w wyglądzie kału zazwyczaj nie są znaczące i ustępują w przeciągu kilku dni. W przeciwnym wypadku zmiany te powinny nas zaniepokoić, ponieważ mogą wskazywać na to, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego.

Może wydawać się to zaskakujące, ale wygląd kału wiele mówi o tym, co dzieje się w naszym organizmie

Istnieje klasyfikacja, zwana Bristolską skalą uformowania stolca, w której wyróżniono siedem typów kału różniących się między sobą kształtem i konsystencją. Twórcami tej skali są naukowcy K.W. Heaton i S.J. Lewis z Uniwersytetu w Bristolu. Skala uformowania stolca ma zastosowanie w ocenie czasu pasażu jelitowego, czyli przejścia pokarmu przez jelita. Na kształt i konsystencję stolca przede wszystkim  rodzaj spożywanego pokarmu oraz czas przebywania w jelicie grubym – najdłużej w jelicie pozostaje kał typu pierwszego, najkrócej zaś typu siódmego.

Konsystencja prawidłowego kału jest półmiękka i uformowana, nie powinien on być luźny ani zbytnio zbity i twardy. Kolor powinien być równomiernie brązowy.

Typy 1 i 2 wskazują na zaparcia, typy 3 i 4 są uważane za zdrowe stolce, natomiast typy 5, 6 i 7 powstają wskutek biegunki.

Wygląd wydalanego stolca może powiedzieć wiele o tym, czy organizm funkcjonuje prawidłowo

Zaobserwowane anomalie mogą pomóc w wychwyceniu pierwszych bądź też bardziej zaawansowanych objawów nieprawidłowości toczących się w organizmie. Mimo, iż ocena konsystencji i barwy kału nie jest najprzyjemniejszą czynnością, to warto o tym pamiętać, gdyż wszelkie nieprawidłowości mogą być ważną wskazówką, sugerującą występowanie różnych chorób, działanie uboczne leków czy stosowanie nieprawidłowej diety.

Pamiętaj!

  • Kał może przybierać różny kształt, kolor czy zapach.
  • Zdrowa osoba powinna wydalać kał przy minimalnym wysiłku.
  • Każdy, kto zauważy krew w stolcu powinien natychmiast zwrócić się do lekarza.

Źródło:

S.J. Lewis, K.W. Heaton, (Abstract) Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. „Scandinavian Journal of Gastroenterology” 1997; 32(9): 920–924. PMID9299672 (ang.).

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320938.php

 

Chciałbyś wiedzieć więcej na temat badania poziomu kalprotektyny w kale?


Zapoznaj się z najważniejszymi informacjami na temat zastosowania tego badania.

alergiczne.info boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info antyneuronalne.pl