Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit ma szczególne znaczenie. Pacjenci z NZJ często cierpią z powodu niedożywienia oraz niedoboru witamin i składników mineralnych. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych pozwala na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej i łagodzenie objawów choroby. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat znaczenia diety w NZJ, kliknij tutaj.
Zalecanym sposobem przygotowywania posiłków dla osób z NZJ jest gotowanie na parze. Ta metoda przyrządzania potraw pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych w pożywieniu. Pokarmy można także:
Niezalecanymi sposobami przyrządzania posiłków są:
Pacjenci chorujący na NZJ powinni unikać następujących rodzajów produktów:
Do artykułów, które chorzy na WZJG czy ChLC powinni bezwzględnie wyeliminować z diety, należą: cola, chipsy, fast foody oraz przyprawy i produkty z dodatkiem glutaminianu sodu. Zabronione jest także spożywanie ciężko strawnych tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, słonina czy boczek.
Chorzy na NZJ, podobnie jak osoby zdrowe, powinni pamiętać o wypijaniu od 1,5 do 2 litrów płynów dziennie. Jest to szczególnie ważne przy nasileniu biegunek w przebiegu NZJ i pozwala zapobiec odwodnieniu. Istotne jest także regularne jedzenie – zgodnie z zasadą „często, a mało”, czyli 5–6 małych posiłków dziennie. Osoby cierpiące na nieswoiste choroby zapalne jelit powinny mieć w swym jadłospisie produkty białkowe, takie jak chude mięso i wędliny, jaja oraz tłuste gatunki ryb morskich.
Należy pamiętać, że każdy pacjent z NZJ inaczej reaguje na różne metody przygotowywania potraw oraz rodzaje pokarmów, dlatego też chorzy powinni ustalić odpowiedni dla siebie sposób odżywiania poprzez obserwację własnego organizmu.
Opracowano na podstawie:
1. Grochowska U., Albrecht P., Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelit.
2. Korab T., Konturek A., Dieta w nieswoistych zapaleniach jelit.
[…] – wyeliminowanie produktów, które nasilają objawy choroby, […]
[…] zależności od nasilenia symptomów choroby zaleca się wyeliminowanie z diety produktów spożywczych bogatych we fruktozę, laktozę, sorbitol…. W okresie niewielkiego stopnia zaostrzenia objawów doradza się spożywanie posiłków o […]
[…] Chory jest zmuszony pogodzić swój stan zdrowia ze stylem życia: może to oznaczać zmiany w diecie, relacjach, a także w szkole, na studiach, czy w pracy. Choroba może mieć wpływ na różne […]